De Siamees

 

  

 

 

  

HERKOMST

De Siamees is afkomstig uit het Verre Oosten.  De dieren kwamen reeds in de 14e eeuw voor in Thailand (het vroegere Siam).  De Britten merkten deze uitzonderlijke kat op in de 19e eeuw en namen een aantal Siamezen mee naar huis om ze daar in verwarmde kassen met tropische planten te houden.

KARAKTER

Ze hebben een uitgesproken karakter en in huis altijd duidelijk aanwezig. Siamezen staan bekend om hun spraakzame natuur en kunnen urenlang conversaties houden. Ze zijn buitengewoon sociaal ingesteld en als ze niet voldoende aandacht krijgen, zullen ze die zeker opeisen. U kunt ze niet lang alleen laten. Ze gaan erg goed om met soortgenoten en opvallend goed met honden. Worden graag geaaid en geknuffeld en kunnen urenlang op schoot doorbrengen. Bijna altijd vrolijk, ze zijn speels, kunnen leren apporteren

VERZORGING

De korte vacht van de Siamees heeft weinig tot geen verzorging nodig.  In de ruiperiode met een vochtige zeem de dode en losse haren verwijderen. Oren reinigen met een speciale oorcleaner, de nagelpunten regelmatig bijknippen.

 

 

LICHAAM

Lichaam: elegante en lenige bouw. Het sierlijke lichaam is lang, slank en gespierd, het mag nergens grofheid vertonen. De achterhand behoort hoger te zijn dan de voorhand. De poten zijn slank en lang, de voetjes ovaal. 

KOP

Wigvormig met grote schuingeplaatste oren in een perfecte gelijkzijdige driehoek.  De ogen zijn amandelvormig en moeten zuiver donkerblauw zijn, en staan schuin in de kop geplaatst.  Ze hebben een lange neus zonder inkeping in het schedeldak doorlopend.

                                                                         STAART

lang en dun en loopt spits toe als een zweep.
 

VACHT

Vacht: zijdezacht en kort en fijn van structuur. Betrekkelijk weinig ondervacht.

KLEUREN


Kleur: Kittens worden geheel wit geboren. Later krijgen ze hun gekleurde points. Oorspronkelijke kleuren zijn: seal-, blue-, chocolate- en lilacpoint, ze zijn er in tortie en tortietabby. Cinnamon-, fawn-, smoke-, silvertabby- en bi/tricolourpoint.

 

BIJZONDERHEDEN

De 'oude' type siamees wordt nog gefokt onder andere rasnamen zoals 'Aplle Head' en 'Thai'

 

De Oosters korthaar 

  KARAKTER

Oosterse katten zijn in wezen Siamezen zonder de kenmerkende aftekening. Ze vertonen exact hetzelfde type en dezelfde bouw als de Siamees en hun karakter is ook hetzelfde: hartelijke persoonlijkheden die veel aandacht vragen.

Oosters Kortharen hebben een uitzonderlijk hard stemgeluid en ze zullen vaak de conversatie op gang brengen: Ze willen betrokken zijn in bij elke activiteit in huis, of het nu slapen is in uw bed of helpen met de afwas. Net als honden zijn ze dol op het apporteren en ze vermaken zich urenlang met een propje papier.

Ze houden er zeker niet van om langere tijd alleen gelaten te worden en ze zijn gebaat bij kattengezelschap. Ze hechten zich aan hun baas en zijn heel aanhankelijk.

LICHAAM 


Lang en slank,goed gespierd, buisvormig lichaam met oplopende ruglijn doordat de achterpoten wat langer zijn dan de voorpoten.

HOOFD


Lange, goed geproportioneerde wigvormige kop, die breed is tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking door naar een fijne snuit. In profiel gezien is de recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd. Stevige kin.

HALS


Lange, slanke nek

 LEDEMATEN


De poten zijn lang en smal met kleine ovale voetjes.

OGEN


Amandelvormig ogen, die schuin geplaatst zijn, maar niet diep liggen. het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoeken bedekken.
Helder éénkleurig groen

OREN


Grote puntige oren, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen dan de wig voort.

STAART


Lange zweepstraat, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt.